Jäätymisen vaikutukset tuulivoimalle Suomessa – seminaari ja keskustelutilaisuus ke 14.9.2022

Päivitys 15.9.2022: Suuri kiitos tapahtumaan osallistuneille! Oli ilo huomata, miten suurta kiinnostusta tapahtuma herätti ja lähes 40 henkilöä tuli paikalle tapahtumaan. Moni on kysellyt tapahtuman esityksiä ja ne ovat ladattavissa alla olevista linkeistä.

Fingrid: Tuulivoiman vaikutukset ja mahdollisuudet sahkojarjestelman tehotasapainon hallinnassa

Hyotytuuli: Case study icing effect to product forecast and market prices

Labkotec: Jaatymisen vaikutukset tuulivoimalle suomessa

Wicetec: Tuulivoimaloiden jaatymisen vaikutuksista tasesahkon hintaan
Tuulivoima-alan jääongelmien asiantuntijat Wicetec ja Labkotec järjestävät rennon seminaari- ja keskustelutilaisuuden jään aiheuttamista moninaisista ongelmista tuulivoimatuotannolle. Tilaisuudessa kuullaan Wicetecin ja Labkotecin lisäksi kantaverkkoyhtiö Fingridin Laura Ihamäkeä tuulivoiman vaikutuksista ja mahdollisuuksista sähköjärjestelmän tehotasapainon hallinnassa sekä Hyötytuulen Jaakko Kleemolaa tuulipuiston omistajan näkökulmista jäätymisongelmiin.

Jäätyminen aiheuttaa monenlaisia haasteita tuulivoimatuotannolle Suomessa. Varmasti tunnetuin ongelma on jään kertyminen voimalan lapojen pintaan, mikä tuhoaa lavan aerodynaamiset ominaisuudet ja johtaa siten tuotantotappioihin. Voimaloiden jäätymisellä on myös suuri vaikutus energiamarkkinoihin sekä sähkön hinnanmuodotukseen. Jäässä olevien voimaloiden puuttuminen markkinoilta nostaa sähkönhintaa. Odottamattomissa jäätymistapauksissa tuulivoiman poistuminen verkosta lisää säätövoiman tarvetta ja nostaa tasesähkön hintaa merkittävästi. Muodostaako voimaloiden jäätyminen uhan kotimaiselle energiantuotannolle, erityisesti kun jo lähivuosina tuulivoiman osuus kotimaisesta sähköntuotannosta on nousemassa 25 prosenttiin kokonaistuotannosta? Kanadan Quebecin provinssin uusimmassa tuulivoimakilpailutuksessa on vaatimuksena toimiva jäänestojärjestelmä voidakseen osallistua kilpailutukseen. Olisiko vastaava vaatimus perusteltua myös Suomessa?

Maksuton ja kaikille avoin tapahtuma järjestetään keskiviikkona 14.9.2022 Helsingin Pitäjänmäellä Kutomo business parkin ylimmän kerroksen edustustiloissa osoitteessa Kutomotie 16. Aloitetaan klo 12 lounaalla ja jatketaan klo 16.30 saakka järjestetyn ohjelman parissa, minkä jälkeen tila on käytössä vapaalle keskustelulle ja verkostoitumiselle.